Štefan Kruško napísal knihu o osudoch 38 Ukrajincov na Slovensku

13.04.2004 Celý región

Knihu pod názvom Dialógy (Dialohy) o životných osudoch a názoroch 38 Ukrajincov na Slovensku vydal pred pár dňami Prešovčan Štefan Kruško.
V žánri literatúry faktu ide o jeho piaty titul, všetky napísal v spisovnej ukrajinčine. Ostatné tri vydal vo vydavateľstve Samizdat na náklady vlastné a svojej rodiny v edícii Nezabúdame.
Rozhovory s novinármi, lekármi, hercami, výtvarnými umelcami, učiteľmi, hudobníkmi, folkloristami, bádateľmi a duchovnými vznikali od roku 1988. Ide o vzácne záznamy poznámok a postrehov k histórii tejto národnosti na Slovensku, cenné navyše aj tým, že asi polovica z respondentov dnes už nežije.
Kruško vyberal pre Dialógy také osobnosti, ktoré sa narodili vo východoslovenských dedinách a mestách a do aktívneho života vstúpili po druhej svetovej vojne. Absolvovali vzdelanie v ruskom jazyku, ale neskôr sa sami preorientovali na ukrajinčinu. Autor si cení, že sa mu podarilo získať také vyjadrenia, ktoré prv neboli \"nahlas\" publikované. Napr. Ivana Hric-Dudu o zámere založiť Ukrajinské národné divadlo v Prešove, Vasila Kapišovského a Evy Bissovej o vzniku a činnosti Ukrajinskej národnej rady Prešovska (Ukrajinskoji nacionaľnoji rady Prjašivščyny). Každé interview uvádza krátky životopis napr. aj s takými údajmi, kde pôsobia jeho deti, kto bol jeho učiteľ. Zaujímavosťou je, že Kruško zverejňuje aj autentický podpis osobnosti.
Autor (nar. 1941) pochádza z okresu Bardejov a je povolaním zdravotnícky pracovník. Na vlastnej koži zažil osud reoptantov, t. j. ľudí, ktorí sa na základe dohody medzi Československom a Sovietskym zväzom po druhej svetovej vojne presídlili do Sovietskeho zväzu. Po \"vytriezvení\" z \"krajiny, kde zajtra je už dnes\" sa mnohí usilovali vrátiť. Kruškovcom sa to podarilo v roku 1967.

(jj)
 

Vyberte región